Tuesday, September 18, 2007

..nikmat berpuasa...

resepi ramadan

Agar-agar kelapa muda @ agar-agar nyok muda @ lengkong the-gan (versi jawa)

bahan-bahannya

Nyiok muda 1 biji
1/2 mangkuk agar-agar (mangkuk Corell atau sewaktu dengannya)
1 mangkuk air

caranya

Rebus kedua-dua plus daun pandan
Campur Gula satu senduk (ikut suka takat manis yang kita mau)
Nyiok ambik semua air dan isi. Dan campor ke dalam agar-agar yang mendidih tadi.
Tutup api. Tuang ke dalam bekas. Masuk ke dalam peti sejuk.

((((kechyooooo beb.. ek azooo ek ))))

=====================================================
2nd resepi ni dari mama azura

Kerabu Mangga


Bahan2nya

Mangga muda
Cili padi (kalau dapat cili kg)
Bawang merah
Sotong kering/ udang kering / ikan bilis
Halia
Belacan (Jika suka)
Kacang tanah
Fish sos
Gula


Cara2nya

Basuh mempelam dan hiris memanjang. Jgn kasar dan jgn halus sgt. Sederhana. Goreng sotong/atau ikan bilis/ udang kering. Ketepikan.
Hiris bawang besar dan halia serta cili.
Tumbuk belacan hingga lumat
Tumbuk udang kering kasar2 (jika guna udang kering) jika guna sotong hiris halus
Jika guna ikan bilis belah 2 saja
Kacang tanah digoreng dah ditumbuk kasar
Campurkan kesemua bahan.
Perah ngan limau nipis.

Amaran.. hehehehehe

  • Jika guna ikan bilis.... masa nak menghidang baru gaul sebab nanti ikan bilis kalau serap kuah kerabu jadi liat.
  • Bubuh gula secukup rasa tak payah bubuh garam sebab sos ikan dah masin.
  • Ingat jangan terlalu banyak kuah Biar sama serap.

3 comments:

Anonymous said...

ehmmm......baca resepi nide nih....kecur air liur...tak sabar pulak nak berbuka...

Insyaallah petang ni nak cuba lah... ((( kalau sempat... silap-silap beli je kat bazaar )))

hehehheheeee.......

husna

jaketbiru said...

hehehe husna..
rajin masak ek.. leh ler jemput nide makan..
sambal udang galah ker...

Anonymous said...

ehmmmm....nide...

tak rajin sangat....boleh le...
nanti erk...bila udang ternakan hus dah besar....boleh le wat sambal..ajak nide tangkap udang tu sekali....
hehehhehhe........

husna